THIS PUBLIC SPACE IN FRANCE ENHANCES THE IDENTITY OF NEIGHBOURHOOD

THIS PUBLIC SPACE IN FRANCE ENHANCES THE IDENTITY OF NEIGHBOURHOOD

new Cultural Centre in france is a public facility, designed by Ateliers O-S Architectes

Ateliers O-S Architectes : This new cultural centre in France acts as an extension of the public space enhancing the identity of the neighbourhood Located in the middle of a restructured district in Nevers, France, the new Cultural Centre is a public facility, designed by Ateliers O-S Architectes, which will be open to the neighbourhood. It will host local events and will help to develop the identity of the district. The location of the building will preconfigure the organisation of the public space, surrounded by the Avenue Lyautey to the north, renovated housing to the west and the south and new housing to the east.

new Cultural Centre in france is a public facility, designed by Ateliers O-S Architectes

The main elements of the program are organised on two levels, around a federative patio bringing light and cohesion to the heart of the project:

A multipurpose room for shows and concerts of 220 seats

A dance hall

Working and meeting rooms

An educational childcare structure

new Cultural Centre in france is a public facility, designed by Ateliers O-S Architectes

This building was designed and built based on two principles: density and generosity for the city and for users. The strategic position of the Cultural Centre and the program led the architects to design a compact and generous project, as an extension of the public space enhancing the identity and image of the neighbourhood.A square has been created in front of the building creating space for conviviality and an area for locals to meet, it blends into the project with a wide open staircase.

new Cultural Centre in france is a public facility, designed by Ateliers O-S Architectes

A wide double height hall provides access to the ground floor and the second floor. On the ground floor there is a multipurpose room, the childcare structure and working rooms generously lit by the patio and openings on the facades. Fluid and circular flows are organized around the central patio.

new Cultural Centre in france is a public facility, designed by Ateliers O-S Architectes

Related to the outdoor stairs, an opened staircase leads to the upper level which hosts thedance hall and meeting rooms. A private terrace is accessible to users of local organisations.The concrete building frame is covered by wooden autoclaved cladding, intended to create a friendly environment in a tough area.

new Cultural Centre in france is a public facility, designed by Ateliers O-S Architectes

Photo Courtesy : Ateliers O-S Architectes

Advertisements

Published by

theinteriordirectory

World's Most Stylish Interior & Décor Magazine, Design & Architecture News Platform and Curated Global Community of Design Lovers.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s