LA TAULE – TRAINING CENTER BY ARCHITECTURE MICROCLIMAT

LA TAULE – TRAINING CENTER BY ARCHITECTURE MICROCLIMAT

La Taule - Training Center By Architecture Microclimat

Architecture Microclimat : The new sports centre, La Taule, designed by the  architectural firm Microclimat, embodies the vision of a former Olympic athlete and participates in the revitalization of Waterloo, in the Eastern Townships.

La Taule - Training Center By Architecture Microclimat

La Taule - Training Center By Architecture Microclimat

A meeting place

In order to create a sports centre that invites people to excel, Microclimat imagined a large open space on two levels that allows all the services and facilities for body-builders, gymnasts and fitness enthusiasts to be united under one roof. The combination of red cedar, cherry wood and steel helps create a warm and inviting space that lends itself to the members’ sense of belonging.

La Taule - Training Center By Architecture Microclimat

La Taule - Training Center By Architecture Microclimat

Attention to detail

Every element of the project was conceived for those who use the centre: from the mezzanine’s structure that supports the horizontal bars, to the wide stairway that can also be used for training, and the roof where the gymnasts’ rings are attached, allowing athletes to hang 25 feet in the air.

La Taule - Training Center By Architecture Microclimat

La Taule - Training Center By Architecture Microclimat

The compact form of the new building reduces the size of the foundations and of the outside walls, freeing up a large part of the property and creating an outdoor training zone. In summer, large sliding glass doors can link the indoor and outdooractivities.

La Taule - Training Center By Architecture Microclimat

Local pride

When La Taule was inaugurated in the spring of 2015, one could sense the pride of local residents and future users of the centre. Everyone was pleased to note that local entrepreneurs had chosen to invest in their area to bring this project to life, and that they had also contributed to the quality of this durable and elegant building, which plays an active role in developing this part of Waterloo.

As well as being the winner of the Grands Prix du Design 2015 competition in the fitness centre category, La Taule was also named as finalist for the 2015 architectural excellence prize by the Ordre des architectes du Québec for the commercial andoffice building category.

La Taule - Training Center By Architecture Microclimat

Origins

La Taule sports centre takes its name from an abandoned former prison that was transformed into a fitness centre in 2010. In 2014, the founder purchased a property in a developing sector of Waterloo in order to build a centre better suited to the activities of the centre’s clientele: both elite and amateur athletes.

Photo Courtesy : Adrien Williams

Advertisements

Published by

theinteriordirectory

World's Most Stylish Interior & Décor Magazine, Design & Architecture News Platform and Curated Global Community of Design Lovers.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s