RESIDENCE-ATELIER-FOUNDATION BY PHILIPPE BARRIERE COLLECTIVE (PB+CO)

RESIDENCE-ATELIER-FOUNDATION BY PHILIPPE BARRIERE COLLECTIVE (PB+CO)

Philippe Barriere Collective (PB+Co)Located in a rural landscape and sheltered by olive trees, the Residence-Atelier-Foundation is facing the majestic white outline of the Atlas Mountains. It comprises a private residence, a pavilion for her 3 children and guest artists, and her atelier to retreat and focus on her work. In addition the complex can also host an art gallery and a foundation dedicated to encourage Moroccan women artist vocation.

The eco-friendly design and its construction are based on Hybrid Architecture principles (high-tech/low-tech) developed and pioneered by Philippe Barrière Collective (PB+Co) in North Africa. It is built with low-tech adobe walls and with a high-tech lightweight cantilevered metallic frame canopy wrapped with PTFE membrane.

Residence-Atelier-Foundation By Philippe Barriere Collective (PB+Co)

This hybrid Architecture brings technical innovation while using traditional craftsmen skills.

1 – Bioclimatic principles have determined the design including a shaded veranda, cross ventilations, high ceilings, multiple sun protections systems (cantilevered canopy) and passive solar energy (adobe wall thermal mass).

– The veranda is conceived as a double transition zone, protected by an outside curtain and by an intermediate layer of moucharabiah. An inner layer of accordion glass doors opens the house outwards according to the various needs.

– Adobe walls serve as a significant heat reservoir due to their inherent thermal properties. By hot days and cool nights (in winter), the high thermal mass of adobe mediates the high and low temperatures of the day, moderating the inside temperature.

– The roof is made of three separate layers of ETFE wrapped inside and outside the structure, the spaces in between allows a constant flow of air circulation. This air cushion provides both insulation and strength. ETFE is eco-friendly (100% recyclable) and requires minimal energy for transportation and installation.

2 – Low cost construction and materials.

– The ecofriendly adobe wall can be built by local masons. In addition to being low cost construction and material, earth is available nearby, requires no transportation and can easily be recycled. Expertise is available in the region both for construction, durability and maintenance.

– The light roof metal structure is economical and can be executed by wrought iron local craftsmen. ETFE foil membrane rolls are inexpensive, unaffected by UV light, atmospheric pollution and other environmental weathering.

– An adjustable water repellent light linen curtain protects the adobe and the veranda. Inexpensive, light and beautiful, it let air breath trough and dries easily. It can be pulled or be fixed to the floor easily by a clasp, when and where needed. Produced locally it encourages linen craft and weaving mill.

Residence-Atelier-Foundation By Philippe Barriere Collective (PB+Co)

Residence-Atelier-Foundation By Philippe Barriere Collective (PB+Co)

 

 

Residence-Atelier-Foundation By Philippe Barriere Collective (PB+Co)

Photo Courtesy : Abderrahmen Ezzine

Advertisements

Published by

theinteriordirectory

World's Most Stylish Interior & Décor Magazine, Design & Architecture News Platform and Curated Global Community of Design Lovers.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s