RIBA HOUSE OF THE YEAR 2015 SHORTLIST GROWS WITH TWO NEW HOMES

Levring House View_1

Levring House by Jamie Fobert Architects, a sophisticated contemporary house on a tight corner site in a central London mews, and Maghera by Mcgonigle McGrath,an exemplary family house in County Down, are the latest homes to be shortlisted for the 2015 RIBA House of the Year award announced last night at 10pm, sponsored by specialist insurer, Hiscox. The annual award is run by the Royal Institute of British Architects (RIBA).

Levring House Glass Windows Levring House Interiors

 

The projects in the running for the UK’s most prestigious award for a new house are being revealed in a special four part TV series for Channel 4, Grand Designs: House of the Year. During the course of the series which began on Wednesday 4 November 2015, the seven homes shortlisted for the 2015 RIBA House of the Year award will be announced; the winner will be revealed on screen on Wednesday 25 November.

Levring House

Levring House and House at Maghera join the following four houses on the RIBA House of the Year shortlist, with another yet to be announced:

  • Flint House, Buckinghamshire by Skene Catling De La Pena
  • Kew House, London by Piercy&Company
  • Sussex House, West Sussex by Wilkinson King Architects
  • Vaulted House, London by vPPR Architects

Levring House, London by Jamie Fobert Architects – shortlisted for the RIBA House of the Year

House Maghera  ExteriorHouse Maghera Afternoon

 

The spacious and luxurious house fills a corner plot of a typical London mews in Bloomsbury with a heady mix of free-flowing space, light filled voids, fastidious detailing and a brilliant regard for the surrounding context. Externally the building is finished with an elegant palette of Danish hand-made bricks, bronze panels and plenty of glazing to draw natural light into the heart of the house. Great care has been taken to respect the massing of adjacent buildings and sensitively turn the corner from Roger Street into Doughty Mews. A combination of alignments, setbacks and a sunken basement belie the true volume of the house, which includes a garage, extensive plant rooms housing the machinery for deep-bore ground source heat pumps and a delightful 14-m long marble lined lap pool in the basement.

House Maghera Distant Views House Maghera Interiors

 

The house is arranged as a series of volumes, which step around a central light-well, which climbs from the basement and is surrounded by full-height sliding glazing. The ground floor includes the entrance, an office, guest accommodation and the garage. The first floor combines a glorious double-height kitchen and dining space, which open onto a hidden terrace to the north, with a more intimate master bedroom overlooking the mews.

House Maghera House Maghera Outside_4

 

On the top floor the building steps back out of view from the street with a more formal sitting room opening onto a south facing terrace. Internally the architecture is imbued with high quality materials and elegant detailing, which absorb light, are sensuous to the touch and beguiling to the eye. The concrete frame of the house is exposed in ceilings and columns and offset with timber floors, crafted joinery and plastered walls. This is architecture of sophistication and delight, crafted out of a tight and complex urban site with skill and panache. Complex volumes are rendered simple with a consistency of design approach to provide contemporary living space of the very highest calibre. click here to read full article….

Advertisements

Published by

theinteriordirectory

World's Most Stylish Interior & Décor Magazine, Design & Architecture News Platform and Curated Global Community of Design Lovers.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s